KBBJN

Voorstelling

Mervouw Nicola begon met lesgeven in de foyer van de Opera en verhuisde na korte tijd naar Borgerhout. Nu is de school reeds jaren naast het oude gemeentehuis van Deurne gevestigd, in de Hertstraat, een zijstraat van het Cogelsplein. In de K.B.B.J.N. krijgen de allerkleinsten initiatielessen vanaf 4 jaar, pré-ballet vanaf 6 jaar en klassiek ballet vanaf 8 jaar.

Vanuit Engeland, Zwitserland, Nederland, e.d. blikken meerdere oud-leerlingen, nu solisten in internationaal befaamde gezelschappen, met vertedering terug aan hun eerste danspasjes in onze school en ook met dankbaarheid voor de degelijke basis die hen er met vakkennis werd bijgebracht.

Het fundament van de school is het klassiek ballet. Vanaf 8 jaar kunnen onze leerlingen ook tapdans en jazzballet volgen, waarvoor apart moet ingeschreven worden.

Op pointes mag er gedanst worden wanneer de voet voldoende ontwikkeld is. Dit is ongeveer vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Al onze lessen worden gegeven door leerkachten met onderwijservaring. Door haar hoogstaande reputatie in balletopleiding en choreografie werd onze school reeds meermaals geselecteerd voor deelname aan buitenlandse festivals o.a. in Frankrijk, Denemarken en Japan (verschillende steden).

Op het einde van elk schooljaar wordt er een balletrecital opgevoerd in theater ‘t Eilandje,theater van het Ballet Van Vlaanderen,Kattendijkdok, Westkaai 16 2000 Antwerpen, waar de ouders persoonlijk getuige zijn van de vorderingen van hun kinderen.

Bijna al de kostuums van deze voorstelling worden in ons eigen naaiatelier vervaardigd, alhoewel de speciale creaties in samenspraak met atelier Duet tot stand komen.

Voor wat de lessen betreft kunnen we bogen op een enthousiaste ploeg, die constant hun eigen opleiding bijschaven en onze leerlingen nauwgezet in hun vorderingen volgen.

De Belgische Balletschool Josée Nicola vertrekt uit de foyer en gaat zich in Borgerhout vestigen in Ciné Roma. In 1949 wordt Maria Ribaucourt leerling aan onze school. Ze zal later als lesgeefster ingeschakeld worden en instaan voor de lessen tapdans.

in 1952 wordt Mevr. Nicola ook balletmeesteres van de Kring “Jong maar moedig” uit Mechelen. Met weinig middelen wordt elk jaar een juweeltje op het podium gezet, zoals: “Monique’s Feestdag” en “Wroeging en Strijd”.

De school is nu in Deurne gevestigd en breidt steeds uit. De jaarlijkse balletrecitals worden meestal opgevoerd in de Huurschouwburg aan de Kipdorpbrug in Antwerpen of in Schouwburg Majestic.

Buiten de eigen creaties worden ook voorstellingen gebracht van klassieke balletstukken zoals “Het Zwanenmeer”, “Les Sylphides”, “Coppelia” en de “Notenkraker”.

Vanaf 1968 worden de recitals in de Koninklijke Vlaamse Opera opgevoerd, georganiseerd door De Gildebarden.

De school behaalt drie eerste prijzen in de provinciale balletwedstrijd in Genk, provincie Limburg.

In verschillende opera-en operettegezelschappen zal Mevr. Nicola voortaan met haar school instaan voor de balletten.

Schooljaar 1972 – 1973:
Marleen Vandervelden die al jaren leerling is aan onze school begint ons madame bij het lesgeven te assisteren.

Zelf zit ze nog in de voorbereiding van haar loopbaan in het onderwijs. Stilaan zal ze ook in de choreografie ingeschakeld worden. Vertrekkend van haar opleiding in klassiek ballet zal ze zich later ook toeleggen op jazzdans en choreografieën ontwerpen in het kader van Experiment.

In 1977 volgt een jubelrecital in de Vlaamse Opera ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan.

In 1981 behaalt onze school in het Nationaal operette-tornooi drie eretekens van de staat, de provincie West-Vlaanderen en de stad Ieper.

In juli 1981 mag Mevr. Nicola de Theatermedaille uit de handen van Minister Poma in ontvangst nemen ter bekroning van haar inzet voor het ballet.

Na een briefwisseling met het Hof, krijgt Mevr. Nicola de toelating om een balletvoorstelling te maken van het sprookje “Wynn, de zoon van de bakker” van Koningin Fabiola. In 1987 wordt het in de Stadsschouwburg opgevoerd.

In 1988 schrijft Mevr. Nicola het ballet “At the waterside” voor deelname aan het “Fourth Saintama International Contest of Choreographers” in Uruwa, Japan.

In april 1989 wordt “Labyrinth” opgevoerd in Antwerpen en Beringen , samen met het Piccolo Ballet uit Tokyo, op muziek van François Glorieux.

Vanaf 1990 wordt om de drie maanden een K.B.B.J.N.-krantje uitgeven waarin de leerlingen alle nodige inlichtingen vinden in verband met de eigen school en ballet in het algemeen. Onze school verleent haar medewerking aan de eerste Kadans, ingericht door Jeugd en Dans.

In 1992, ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van onze school, komt het Tokyo Ballet Piccolo weer bij ons op bezoek en zorgt voor een gastoptreden.

De cursus jazzdans wordt in handen genomen door Nicky Bulens, die ook reeds vele jaren leerling is aan onze school en hiermee ons lerarencorps uitbreidt.

1997 wordt het jubeljaar met de viering van het 50-jarig bestaan van onze school. Aan het jubelrecital “Het Gulden Vlies” werken alle scholen mee van Mevr. Nicola of van haar oud-leerlingen. De school krijgt dan de titel “Koninklijk”.

Marleen Vandervelden neemt de directiestoel in en samen met haar medewerkers probeert zij de school een “moderne look” te geven zonder echter de klassieke basis te vergeten.

Vanaf 2000 verhuizen de jaarlijkse recitals naar theater ‘t Eilande waar in 2002 “Tweemaal anders” veel succes oogsste.

In 2007 is een toevallige ontmoeting tussen Marie-Louise Wilderijckx en Marleen Vandervelden het begin van een nauwe samenwerking. Marie-Louise, ex-soliste van het Ballet van Vlaanderen, stelt haar haast onuitputtelijke knowhow en haar pedagogische kwaliteiten ten dienste van onze school en leert ook choreografieën aan voor onze jaarlijkse recitals. In 2010 creëert ze ‘vrouwen’ op muziek van Arno Pärt.

Ook voor andere disciplines wordt er samengewerkt met gastdocenten en regelmatig worden er gastdansers gevraagd.

Onze school heeft deelgenomen aan de Oranjefeesten in Orange, Frankrijk en behaalt er veel succes met haar optreden.

In 1981 neemt de school deel aan het Hans Christian Andersen Festival in Odense, Denemarken met het sprookje “Het meisje met de Zwavelstokjes”. We behalen er de 3de prijs op 16 landen. Daar maken we ook kennis met het Piccolo Ballet uit Tokyo, waar we nog regelmatig contact mee hebben.

In 1988 wordt er deelgenomen aan het Fourth Saitama Contest for Choreographers en vallen we in de prijzen met “At the waterside”.

In juli 1992 werd een ballettour georganiseerd met 21 van onze leerlingen naar Tokyo en Takshi, Japan. Wij voeren daar Bourgondische Hofdansen en een Vlaamse bruiloft op.

Een aantal enthousiaste medewerkers, ouders en sympathisanten, werken in het kostuumatelier. Zij maken nieuwe creaties en doen aanpassingen aan de kostuums voor de vele optredens. Zo zien onze dansers er steeds vernieuwend en prachtig uit.

Hun werk is van onschatbare waarde en zo dragen zij hun steentje bij aan het succes van het jaarlijkse recital.